TV Programma's

De Eerste Wereldoorlog

Aflevering: 
36
Uitzending: 
vrijdag, 19 oktober 2018 | 19:00

Vanaf vrijdag 19 oktober zendt de Heusdense Televisie en Radio (HTR) weer een nieuwe aflevering uit van Het Streekarchief. In aflevering 36 gaan presentator Leo Swaans en streekarchivaris Hildo van Engen op zoek naar sporen van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918), die dezer dagen precies een eeuw geleden ten einde kwam. 

Nederland wist in deze grote oorlog neutraal te blijven, maar evengoed hadden de krijgsverrichtingen elders aanzienlijke gevolgen voor ons land. Enkele oude foto’s laten zien dat meteen na het uitbreken van de oorlog in Nederland grote hoeveelheden soldaten werden gemobiliseerd. Omdat in België de oorlog in volle gang was, werd vooral het zuiden van Nederland in staat van militaire paraatheid gebracht. Ook in deze streek werden duizenden soldaten ondergebracht in leegstaande gebouwen, voor de gelegenheid gebouwde loodsen of, op kleinere schaal, bij particulieren thuis. Archiefstukken uit die tijd maken duidelijk dat de overheid er met het oog op de volksgezondheid veel aan gelegen was de hygiënische omstandigheden in en om de soldatenverblijven te bewaken. Andere documenten tonen de gevolgen voor het dagelijkse leven van de bevolking. In aankondigingen van schietoefeningen werden burgers erop gewezen dat het op bepaalde dagen levensgevaarlijk was om op bepaalde plaatsen te komen. Veel overlast was er ook voor de boeren in de streek, die werden verplicht om snel te oogsten om de militaire paarden tijdig van nieuw voer te kunnen voorzien. En bij de eigenaren van schapen werd wol gevorderd, waarmee soldaten van uniforms en dekens konden worden voorzien. Ontroerend is een wat beduimeld exemplaar van een militair liedboekje, dat een uit Drongelen afkomstige soldaat vanaf 1917 daadwerkelijk bij zich droeg.

Even ten noorden van de Bergsche Maas zijn er in het landschap nog altijd tastbare herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog. In het Fort bij Giessen, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, waren in de oorlogsjaren voortdurend meer dan 200 militairen aanwezig. Swaans en Van Engen brengen een bezoek aan het pas gerestaureerde Fort, om te zien hoe de soldaten er werden ondergebracht. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bevonden zich in de nabijheid van het Fort verschillende loopgraven, die hier en daar waren voorzien van zogenaamde groepsschuilplaatsen. Op het terrein van het Fort zoeken Swaans en Van Engen dekking in zo’n groepsschuilplaats, om de uitzending te besluiten bij een originele luisterpost, van waaruit men destijds in de gaten hield of er vijandelijke vliegtuigen naderden.

De uitzending van Het Streekarchief is te zien op Ziggokanaal 42 vanaf vrijdag 19 oktober om 19.00 uur. Daarna worden de uitzendingen met enige regelmaat herhaald.

Drukte op de Heusdense Vismarkt bij de mobilisatie in 1914 (foto SALHA)
Van Engen en Swaans bij het kanon op Fort Giessen (foto Ad Kraamer)
Het Fort bij Giessen(foto SALHA)

HTR Actueel

Uitzending: 
zaterdag, 6 oktober 2018 | 19:00

HTR-TV zendt zaterdagavond 6 oktober vanaf 19.00 uur het volgende uit:

  • Heusden Kreaktief
  • Energiek Heusden
  • De Vlijmense Dorpsquiz

Herhaling zondagavond vanaf 20.00 uur.

 

Vriendinnen voor het leven!

Uitzending: 
donderdag, 4 oktober 2018 | 19:00

Ze noemen zichzelf ‘de Alcoaclub’.  Zes dames die elkaar ruim 45 jaar geleden - in eerste instantie bij Lips Aluminium, later Alcoa B.V. - ontmoet hebben op kantoor. Het klikte tussen hen, en de collega’s werden op den duur hechte vriendinnen. Ook nadat hun werkzaamheden bij Alcoa eindigden, bleven zij contact houden.
Dit resulteerde in nog steeds 2-maandelijkse bijeenkomsten, gezamenlijke vakanties en uitstapjes. In die 45 jaar hebben zij lief en leed met elkaar gedeeld. Trouwen, kinderen krijgen, huwelijksjubilea. Oma worden. Maar ook scheidingen, overlijdens, en zelfs het verlies van een kind. 
Wat is het geheim van zo’n jarenlange hechte vriendschap tussen zes zulke verschillende vrouwen? ‘ We roddelen niet over elkaar. Er zitten geen haantjes tussen. We hebben respect voor elkaar en zijn blij met elkaar’.
Een vriendschap om wellicht jaloers op te zijn!

Deze 50e aflevering van ‘Anders dan Anders’ wordt uitgezonden op donderdag 4 oktober vanaf 19.00 uur op HTR-TV kanaal 42 Ziggo.

Dames Alcoa
Presentatie: 
Labels: 
Locatie: 

HTR Actueel

Uitzending: 
zaterdag, 15 september 2018 | 19:00
  • Feestelijke burendag vanuit St. Janshof Vlijmen
  • Vrije Tijds Club Drunen (VTC) bestaat 50 jaar!
  • Jeugdtheatergroep TAK speelt kindervoorstelling bij Crematorium Maaslanden

Herhaling zondagavond vanaf 20.00 uur.

Sint Hubertus Gilde

Uitzending: 
vrijdag, 14 september 2018 | 19:00

Het Sint Hubertus Gilde staat voor broederschap - saamhorigheid en vriendschap, het ondersteunen van onze gehandicapte medemens en van verdraagzaamheid.

Natuur en Milieu vereniging Heusden

Uitzending: 
vrijdag, 7 september 2018 | 19:00

De Natuur- en milieuvereniging gemeente Heusden streeft binnen de gemeente Heusden naar een duurzame ontwikkeling van het landelijk en stedelijk gebied.

Zij kiest hierbij voor een geïntegreerde benadering van de ecologie, het landschap en de cultuurhistorie.

HTR Actueel

Uitzending: 
vrijdag, 7 september 2018 | 19:00

HTR-TV zendt zaterdagavond 7 september vanaf 19.00 uur het volgende uit:

  • Sebastiaan Verweijen en Marion Arends over 'De week van de dementie'
  • Leon van Rijswijk over de meerwaarde voor lichaam en geest van massages
  • Bea van Spijk over het scheiden van afval in de Gemeente Heusden

Herhaling zondagavond vanaf 20.00 uur.

Ongewenst kinderloos

Uitzending: 
donderdag, 6 september 2018 | 19:00

‘Eerst......en dan nemen we kinderen’. Hoe vaak horen we dit niet en vinden het maar vanzelfsprekend? Er zijn heel veel mensen die ook een gezin met kinderen gepland hadden. Maar tot hun grote verdriet moesten ervaren dat het krijgen van kinderen helemaal niet zo vanzelfsprekend is.
Als na ontelbare pogingen blijkt dat je de rest van je leven (ongewenst) kinderloos zal blijven heeft dit een heel grote impact. 
Simone Sinjorgo en Léon van Rijswijk hebben dit allebei meegemaakt. Met hun inmiddels ex-partners hebben zij ervaren wat het inhoudt om geen kinderen te kunnen krijgen. De machteloosheid. Het verdriet. De misschien goedbedoelde, maar tactloze opmerkingen moesten incasseren.
In ‘Anders dan Anders’ vertellen zij aan Jacqueline Fenn ieder hun eigen verhaal.

Uitzending donderdag 6 september vanaf 19.00 uur op HTR-TV, kanaal 42 Ziggo.

Leon en Simone
Presentatie: 

Pagina's