TV Programma's

Een oorlogsdagboek uit Herpt

Aflevering: 
46
Uitzending: 
vrijdag, 18 oktober 2019 | 19:00

In aflevering 46 uit deze reeks staan presentator Leo Swaans en streekarchivaris Hildo van Engen opnieuw stil bij de bevrijding van onze regio, dit jaar precies 75 jaar geleden. Swaans en Van Engen treffen elkaar in Herpt, naar aanleiding van de publicatie (op 23 oktober a.s.) van het oorlogsdagboek van Jan Durenkamp.

Jan Durenkamp was in de oorlogsjaren assistent-directeur van de zuivelfabriek in Herpt. In de laatste maanden voor de bevrijding hield hij een dagboek bij, waaruit blijkt hoezeer de inwoners van deze streek in de maanden september tot en met november 1944 leefden tussen hoop en vrees. Durenkamps dagboek begint rond Dolle Dinsdag (5 september 1944) toen heel Nederland in de ban raakte van de aanstaande bevrijding. Maar die liet beneden de rivieren nog enkele maanden op zich wachten.
Uit het oorlogsdagboek van Jan Durenkamp komt duidelijk naar voren met hoeveel onzekerheid het wachten op de bevrijding gepaard ging. Telkens zijn er nieuwe geruchten over de opmars van de geallieerden en het optreden van de Duitse bezetter, zowel in Herpt en omgeving als verder weg. Regelmatig zorgden beschietingen van vliegtuigen boven Herpt voor een fantastisch schouwspel, dat te vergelijken was met indrukwekkend vuurwerk. Naarmate de geallieerden verder oprukken naar het noorden, blazen meer en meer Duitse militairen de aftocht. Vanwege de nabijheid van belangrijke verbindingen over de Maas zoals het Bernse veer en de Heusdense brug trekken veel Duitse soldaten door Herpt, waarbij ze van alles plunderen, van fietsen tot koeien. De medewerkers van de zuivelfabriek moeten herhaaldelijk een list verzinnen om te voorkomen dat ze de voorraad boter moeten afstaan.

De bevrijding bracht in Herpt en omgeving niet direct veel vreugde. Omdat de Bergsche Maas vanaf begin november maandenlang de frontlinie bleef, was het er vooralsnog even gevaarlijk als voorheen. Net als andere dorpen werd ook Herpt eind 1944 geheel geëvacueerd. Die episode wordt in het dagboek van Jan Durenkamp niet meer beschreven. Na zijn huwelijk met de uit Herpt afkomstige An van Beijnen in 1947 verhuisde Durenkamp naar andere delen van het land. Zijn dagboek brengt ons de onzekere dagen van 1944 in blijvende herinnering.

De uitzending van Het Streekarchief is te zien op Ziggokanaal 42 vanaf vrijdag 18 oktober om 19.00 uur. Daarna worden de uitzendingen met enige regelmaat herhaald.

De Herptse zuivelfabriek Sint-Isidorus met de woning van de directeur, foto uit 1962 (foto: SALHA)
Portret van Jan Durenkamp (foto: familie Durenkamp)
De Heusdense brug werd kort voor de bevrijding opgeblazen (foto: SALHA)
Presentatie: 

HTR Actueel

Uitzending: 
zaterdag, 12 oktober 2019 | 19:00

HTR-TV zendt zaterdagavond 12 oktober vanaf 19.00 uur het volgende uit:

  • Lia van de Graaf over Muziek en Handicaps
  • De Horizon over Gezellig  Samen
  • Bevrijdingsconcert 75 jaar vrijheid Heusden

Herhaling zondagavond vanaf 20.00 uur.

Tentoonstelling van fotoclub Photo Shoot

Uitzending: 
donderdag, 10 oktober 2019 | 19:00

Zaterdag 5 en zondag 6 oktober werd weer de jaarlijkse tentoonstelling van fotoclub Photo Shoot for Fun gehouden. De 22 leden waren blij verrast met de grote opkomst van ruim 300 bezoekers. Deze waren zeer enthousiast over de verscheidenheid van de 196 getoonde foto's, waarbij foto's van dieren het weer goed deden. Maar er werd ook stil gestaan bij 75 jaar vrijheid, een snelle brommer en diverse steden. De geheime opdracht werd eindelijk prijs gegeven: 'Het tonen van de buitenkant van de Sint-Jan van 's-Hertogenbosch' leverde bijzonder foto's op. Het thema 'Kunstwerken in Heusden' leverde een verscheidenheid aan creativiteit op.

HTR Actueel

Uitzending: 
zaterdag, 5 oktober 2019 | 19:00

HTR-TV zendt zaterdagavond 5 oktober vanaf 19.00 uur het volgende uit:

  • Valpreventie gemeente Heusden
  • Dag van het haarwerk
  • Woonveste tegen verhuurderheffing

Herhaling zondagavond om 20.00 uur. 

Brabant, Brug naar Vrijheid

Uitzending: 
donderdag, 3 oktober 2019 | 19:00

Zo luidt de titel van het indrukwekkende boek dat door ‘Brabant Remembers’ is uitgebracht ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding van Brabant.
Uit ruim 600 aangeleverde persoonlijke verhalen zijn er 75 geselecteerd voor deze blijvende herinnering aan Brabant in oorlogstijd. Één verhaal voor elk bevrijdingsjaar, door 30 schrijvers opgetekend uit de mond van overlevenden of hun nabestaanden.
Uit onze directe omgeving komt ondermeer de stadhuisramp in Heusden aan bod, de liquidatie van burgemeester Moonen en de broers Hoffmans uit Waalwijk. Het bijzondere verhaal van de joodse Roosje Glaser uit Den Bosch wordt in deze uitzending  van ‘Anders dan Anders’ verteld door haar nichtje. Ook over Roosje is een boek verschenen: ‘Dansen voor je leven’.

Caroline Belt, projectmedewerker Brabant Remembers, Jacqueline Fenn presentatrice HTR, Marjon de Graaf-Glaser (foto: Ad Kraamer)
Presentatie: 

Betaald voetbal in de regio Heusden

Aflevering: 
88
Uitzending: 
zaterdag, 28 september 2019 | 19:00

Het tiende seizoen begint met de inmiddels 88e uitzending van De tafel van Heusden en gaat deze maand over betaald voetbal in de regio Heusden.

Niemand kan er meer om heen. Het voetbalseizoen is weer begonnen. Dagelijks kunnen er live wedstrijden op televisie gevolgd worden en een groot gedeelte van Nederland zit op zondagavond weer met het bord op schoot voor de tv. Het betaalde voetbal heeft inmiddels al een aantal wedstrijden gespeeld en ook rond deze periode is het amateurvoetbal weer gestart. 

De gemeente Heusden telt maar liefst zeven amateur voetbalverenigingen, maar grenst ook aan twee gemeenten waar betaald voetbal wordt gespeeld. In ’s-Hertogenbosch speelt FC Den Bosch en in Waalwijk RKC Waalwijk. Hoe gaat het op dit moment met deze zogenaamde BVO’s en wat is hun relatie met onze eigen gemeente Heusden.

Presentator Leo Swaans heeft Bert Ruijsch, manager voetbalzaken FC Den Bosch, en Frank van Mosselveld, algemeen directeur RKC Waalwijk, aan tafel.

Uiteraard wordt in het gesprek ingegaan op de huidige prestaties van beide ploegen. De resultaten laten op dit moment nog zeker te wensen over. Liggen de verantwoordelijke personen hier wakker van? Een gesprek over betaald voetbal gaat uiteraard ook over geld. Daar waar het RKC op dit moment voor de wind gaat met meer toeschouwers en meer sponsoren, klimt FC Den Bosch uit een diep dal na de afgeketste overname door multimiljonair Kahki Jordania. Beide directeuren geven aan hoe ze constant op zoek zijn naar spelers, maar ook de relatie van beide BVO’s met de voetbalverenigingen in de gemeente Heusden komt aan de orde. Het gesprek wordt afgesloten met tips die beide gasten aan elkaar geven. 

De HTR-uitzending op Ziggokanaal 42 is op zaterdagavond 28 september om 19.00 uur. Het programma wordt herhaald op zondag 29 september om 20.00 uur.

v.l.n.r. Bert Ruijsch (manager voetbalzaken FC Den Bosch), HTR presentator Leo Swaans en Frank van Mosselveld (algemeen directeur RKC Waalwijk) (foto Ad Kraamer)
Presentatie: 
Labels: 

Pagina's