TV Programma's

HTR Actueel

Uitzending: 
zaterdag, 21 april 2018 | 19:00

HTR-TV zendt zaterdagavond 21 april vanaf 19.00 uur het volgende uit:

  • Gemeentesecretaris van Heusden Harrie Timmermans
  • Arie Wolfert over zijn boek ‘Met witte bussen naar de vrijheid’
  • Kees Willemse en Mart Eekels over stakingen basisscholen

Herhaling zondagavond vanaf 20.00 uur.

Koninklijke bezoeken

Uitzending: 
vrijdag, 20 april 2018 | 19:00

Ter gelegenheid van Koningsdag besteedt het HTR-programma Het Streekarchief aandacht aan koninklijke bezoeken aan Heusden. Leo Swaans en Hildo van Engen ontmoeten elkaar op het terras van herberg In den Gekroonden Hoed in Elshout. Herberg De Hoed zou zijn opgericht in 1774. Op 30 april 1809 zou koning Lodewijk Napoleon er, op doorreis met een groot gezelschap, hebben overnacht. Sindsdien draagt de herberg de naam ‘In den Gekroonden Hoed’. De slaapkamer van de koning is niet te vinden. Inderdaad maakte Lodewijk Napoleon in 1809 een reis door Noord-Brabant, en die is vrij precies gedocumenteerd. Weliswaar maakte de koning op 24 april, onderweg van Heusden naar Geertruidenberg, een korte stop in Elshout, maar van een overnachting was toen en ook op een ander moment absoluut geen sprake. Dankzij de dagboekaantekeningen van de Elshoutse pastoor Martinus Beckers weten we dat in Elshout twee erebogen waren opgericht, de schutterij in vol ornaat klaar stond, en dat er ‘geen oud wijf op haar spinnewiel bleef zitten’.

Dit mooie verhaal roept de vraag op, wat er bekend is over koninklijke bezoeken aan het gebied van de huidige gemeente Heusden. Het antwoord daarop wordt gegeven in het Streekarchief. Leo en Hildo bekijken een dossiertje over het bezoek van koningin Wilhelmina aan Nieuwkuijk in 1904. Zij reisde toen van ’s-Hertogenbosch naar Heusden ter gelegenheid van de opening van de Bergsche Maas. Dat gebeurde in een open rijtuig, terwijl het stroomde van de regen. Onderweg wordt gestopt in Deuteren, Vlijmen, Nieuwkuijk, Drunen en Elshout. Het bezoek aan Nieuwkuijk nam een paar minuten in beslag, maar de kwitanties in het archief laten zien dat de inwoners van dit dorp kosten noch moeite spaarden om goed voor de dag te komen.

Een ander dossier betreft het bezoek van koningin Juliana ter gelegenheid van de opening van het nieuwe stadhuis van Heusden in 1956. Dit dossier laat zien hoe minutieus dit bezoek werd voorbereid, en aan hoeveel mensen de koningin moest worden voorgesteld.

Doorkomst van de koninklijke stoet vanaf Den Bosch door Nieuwkuijk op weg naar de opening van de Bergsche Maas in Heusden op 18 augustus 1904. (Foto: SALHA)
Dezelfde koninklijke stoet met Koningin Wilhelmina komt de vesting Heusden binnen. (Foto: SALHA)
Koningin Juliana in 1956 bij de opening van het nieuwe gemeentehuis in Heusden.
Presentatie: 
Gast(en): 

Een stotteraar blijf ik. Die niet meer stottert

Aflevering: 
45
Uitzending: 
donderdag, 5 april 2018 | 19:00

Vanaf het moment dat hij leerde praten, begon Kees de Kort ook te stotteren. En dat stotteren heeft in zijn leven een grote impact gehad. Hij werd gepest, ook door volwassenen. Zijn ouders hebben hem van kleins af aan ‘overal mee naar toe gesleept om van het stotteren af te komen’. Helaas kon niemand daar verbetering in brengen. Totdat Kees geattendeerd werd op het McGuire programma. In slechts 3 dagen leerde hij een techniek waardoor hij nu niet meer stottert.

In deze aflevering van ‘Anders dan Anders’ vertelt Kees aan presentatrice Jacqueline Fenn  hoe het voor hem was voor hij de methode volgde. Wat de methode inhoudt. En wat het voor hem betekent om nu ‘normaal’ te kunnen spreken.

Presentatie: 
Gast(en): 

Pagina's