De brug van Heusden

Uitzending: 
vrijdag, 19 december 2014 | 19:00

Vanaf vrijdag 19 december zendt de Heusdense Televisie en Radio Stichting (HTR) een nieuwe aflevering uit van Het Streekarchief. 

In Het Streekarchief vertelt streekarchivaris Hildo van Engen, directeur van het streekarchief Langstraat Heusden Altena, iedere maand kort over een bijzonder archiefstuk wat veilig opgeborgen ligt in het streekarchief in Heusden. 
In de vele archiefkasten in de kelder van het streekarchief staan honderden meters archief, keurig geordend in overzichtelijke dozen. Van Engen bestudeert veel materiaal voor de nodige publicaties. In uitzendingen van 5 à 10 minuten weet hij feilloos de belangrijkste aspecten van het onderwerp te benoemen.

In de tweede uitzending neemt presentator Leo Swaans van Engen mee naar de voet van de Heusdense brug. In 1904 werd de oude stalen brug gebouwd die noodzakelijk was geworden vanwege het graven van de Bergsche Maas. Koningin Wilhelmina opende de brug door het onthullen van een plaquette. Van Engen vertelt over de omstandigheden bij het bouwen van de brug en legt uit waarom de brug bij Heusden ligt en niet bij Waalwijk.

De Heusdense brug zoals die in 1904 werd gebouwd. (Bron: Streekarchief Langstraat Heusden Altena)