Grote zorgen bij zorgboerderij Giersbergen

Uitzending: 
donderdag, 2 april 2020 | 19:00

Het Coronavirus heeft het normale leven voor iedereen op z’n kop gezet. Alles en iedereen is ontregeld. Met grote gevolgen voor kwetsbare groepen die intensieve zorg behoeven. Dagbesteding voor jeugd, psychiatrie en ouderen zijn gesloten. 
Ook de normale gang van zaken op zorgboerderij Giersbergen is ernstig verstoord. Waar normaliter cliënten met lichtere of ernstige geheugenproblemen op een gestructureerde manier hun dagen doorbrengen. Waardoor ook hun mantelzorgers ontlast worden. Dit kan voorlopig niet meer. 
Eigenaresse Hellen Junggeburth maakt zich grote zorgen om deze kwetsbare doelgroep. 
Want hun dagelijks ritme is nu ernstig verstoord. Hun dementie gaat hard achteruit door het ontbreken van alle structuur.Daardoor ontstaat er bij hen grote onrust. Zij snappen niet dat ze niet naar buiten mogen. Waarom er geen visite komt. Hun bejaarde partners of hun kinderen die nu mantelzorg moeten verlenen raken overbelast en vallen om. Voor sommigen wordt de situatie thuis onhoudbaar. Met name voor degenen die geen zorgnetwerk om zich heen hebben.
Samen met haar team probeert Hellen alles op alles te zetten om de grootste nood bij de mensen thuis op te vangen door o.a. ambulante thuiszorg te bieden.
In ‘Anders dan Anders’ vertelt Hellen aan presentatrice Jacqueline Fenn over de problemen die zij en haar team dagelijks tegenkomen.

Foto: Ad Kraamer