Karin en Dirk Lips

Uitzending: 
zaterdag, 30 november 2019 | 19:00

Als je Drunen binnen rijdt, kun je niet om het feit heen dat de sloper heel hard bezig is het fabriekscomplex van de voormalige Lipsfabrieken te slopen. Ooit een bolwerk van de familie Lips die zich in 1939 vestigde in Drunen.
En in het weekend van 1 tot 4 november herdachten we in onze gemeente 75 jaar vrijheid. Een van de activiteiten was het Bevrijdingsconcert Heusden. De soliste die aan het slot We’ll meet again van Vera Lynn zong was oud-inwoner van onze gemeente Karin Lips – Koemans, getrouwd met Dirk Lips, zoon van Max Lips. 

Karin en Dirk wonen allang niet meer in de gemeente Heusden. Dirk staat aan het hoofd van het familiebedrijf Libéma, met 24 locaties, waaronder de Beekse Bergen, het Aviodome en de Brabanthallen. Libéma is een van de grootste vrijetijd concerns van het land met o.a. 1000 man personeel en 5 miljoen bezoekers per jaar. Karin, ooit secretaresse van Dirk, is zijn steun en toeverlaat, maar heeft ook iets met ooievaars. Reden genoeg voor presentator Leo Swaans om Karin en Dirk uit te nodigen aan De tafel van Heusden om eens te kijken hoe het met hen gaat.

Met Karin gaat Swaans onder andere in op haar rol in het gezin Lips, haar carrière die begon bij het Autotron in Drunen, haar passie voor zingen en haar bevlogenheid bij de ooievaarskolonie in hun woonplaats Rossum. Ze werd verliefd op de directeur, maar vluchtte naar Australië, omdat dit, zeker in die tijd, toch eigenlijk niet kon.

Dirk versleet als kind een zestal internaten. Hier leerde hij de discipline en het doorzettingsvermogen om uiteindelijk een succesvol zakenman te worden met een plaats in de Quote 500. Of zoals Telegraaf Magazine ooit citeerde ‘Van klotejong tot multimiljonair’.

Karin en Dirk praten met Swaans open over hun jeugd, hun gezin, hun passie. Dirk beaamt dat hij destijds belangstelling had voor de aankoop van Het Land van Ooit, maar ook voor de onlangs gesloopte Lipsgebouwen. Maar ook onderwerpen als zijn lievelingsdier, een panel met buurvrouwen, zijn Quote 500 notering en het streven de bedrijfscultuur van het voormalige Lipsconcern ook te realiseren bij Libéma worden besproken.

Onlangs was het gezin Lips te zien bij de NPO-documentaire ‘De Opvolgers’, waarbij duidelijk werd dat dochter Leen binnen enkele jaren de waarschijnlijke opvolger wordt van Dirk.

Karin en Dirk Lips met HTR-presentator Leo Swaans (links) (foto Ad Kraamer)
Presentatie: