Martin van Rooijen

Uitzending: 
woensdag, 27 november 2019 | 19:00

Met een extra aflevering van ‘Anders dan Anders’ wordt een reeks uitzendingen over het thema 75 jaar Vrijheid Heusden op HTR-TV afgesloten. Speciale gast is Martin van Rooijen.

De naam Martin van Rooijen is bij velen bekend. Momenteel senator in de Eerste Kamer voor 50PLUS. Hij is al vele jaren actief in de landelijke politiek. O.a. was hij staatssecretaris Financiën in het kabinet Den Uyl, en lid van zowel de Tweede en Eerste Kamer. 

Wat veel mensen wellicht niet weten is dat hij in Drunen is geboren en het eerste deel van zijn jeugd in Drunen doorbracht. Als tweejarig jongetje schuilde hij in de nacht van 4 op 5 november 1944 samen met zijn ouders, zusje en grootouders in de molen Hertogin van Brabant. In totaal 93 mensen verbleven die nacht in de molen. Enkel het gelukkige feit dat drie Duitsers het bevel weigerden om de molen op te blazen is de oorzaak dat hij zijn verhaal kan navertellen. Hij heeft, ondanks dat hij pas twee jaar was, nog zeer bewuste herinneringen aan zijn verblijf in de molen.

Aan presentatrice Jacqueline Fenn vertelt hij over die bewuste nacht. Maar ook over zijn jeugd in Drunen. En over de impact die de stadhuisramp in Heusden achteraf op hem heeft gehad.
Dat het gezin Van Rooijen het geluk had om góeie Duitsers te treffen. In tegenstelling tot de gewetenloze Duitsers in Heusden die 134 mensen de dood hebben ingejaagd.

Jacqueline Fenn & Martin van Rooijen, foto Ad Kraamer
Presentatie: