Twee Heusdense wethouders over het coronavirus

Aflevering: 
94
Uitzending: 
zaterdag, 28 maart 2020 | 19:00

We kunnen er niet om heen. Het coronavirus heeft ons allemaal in zijn macht. De hele samenleving is ontwricht. Ziekenhuizen liggen vol, er sterven helaas vele landgenoten en streekgenoten. Ook in Heusden zijn mensen besmet en liggen in het ziekenhuis. De eerste inwoner van onze gemeente is inmiddels al overleden. Scholen zijn dicht, zorgcentra mogen geen bezoek meer ontvangen, er wordt zoveel mogelijk thuis gewerkt, kassamedewerkers in winkels worden beschermd door plastic platen, de logistiek draait op volle toeren. Maar hoe gaat het in de gemeente Heusden. Presentator Leo Swaans heeft twee betrokken wethouders uitgenodigd die een groot gedeelte van de dag met dit coronavirus bezig zijn, nl. Thom Blankers (werk & economie) en Peter van Steen (zorg & jeugd).

Met Blankers spreekt Swaans onder andere over de gevolgen voor de bedrijven en zzp’ers. Waar kunnen zij terecht? Wat is de rol van de gemeente hierin, naast het volgen van de landelijke richtlijnen? Maar ook de problemen rondom arbeidsmigranten worden besproken. Ze wonen met velen en dicht op elkaar of ze vertrekken naar hun thuisland, wat weer gevolgen heeft voor het vervangen van deze arbeidsplaatsen. En is er een gemeentelijk financieel potje om de eerste gaten te vullen? Wat kan de gemeente doen bij bv bedrijven in de toeristische sector?

Met Van Steen wordt gesproken over de gevolgen in de zorg. Kunnen de huisartsen hun taak nog vervullen. Wat is de impact nu zorgcentra gesloten zijn voor vrijwilligers en familieleden? Wat betekent het als de zorgboerderij dicht is en veelal oudere inwoners nu plotseling een dementerende partner thuis hebben. Hoe verloopt het onderwijs op afstand? En stel dat gezinnen geen laptop of IPad hebben om thuisonderwijs te volgen?

Het personeel op het gemeentehuis probeert alle basale dienstverlening uit te voeren. Ook hier wordt veelal thuis gewerkt. Burgemeester en wethouders zijn een kaartenactie gestart om inwoners een hart onder de riem te steken. Inmiddels zijn er al vele initiatieven van bedrijven, instellingen en individuele inwoners opgestart. De uitzending wordt afgesloten met een aantal tips van beide wethouders aan de inwoners.

Het programma wordt herhaald op zondag 29 maart om 20.00 uur. 

Op gepaste afstand v.l.n.r. wethouder Peter van Steen, wethouder Thom Blankers en  HTR-presentator Leo Swaans (foto Ad Kraamer)
Presentatie: